Fioretti Collegen kirjasto

Lissen terveiset

Vierailin 6.-11.11.2016 Alankomaissa, jossa tutustuin lähinnä Etelä-Hollannin provinssin kouluihin ja sikäläiseen koulutusjärjestelmään.

Asuin Lissessä Fioretti Collegen hollannin kielen opettajan Ans Reindersin perheen kotona ja vierailin sieltä käsin Kaj Munck Collegessa Hoofddorpissa , Fioretti Collegen Hillegomin pisteessä ja Picasso Lyceumissa Zoetermeerissä. Eniten tutustuin Fioretti Collegeen Lissessä, jossa puolestaan itse kerroin suomalaisesta järjestelmästä. Lissen Fioretti Collegen historian opettaja Mark de Kievit toimi oppaana ja autokuskinani.  Mark avasi Alankomaiden historiaa sekä kirjaviisautensa että oman perheensä kautta, joka linkittyi myös maan siirtomaahistoriaan. Hänen isovanhempansa tapasivat Indonesiassa sen itsenäistyessä 1940-luvulla.

Vierailemissani kouluissa opiskelee 12-18 vuotiaita, jotka opiskelevat tasoryhmittäin, riippuen heidän taidoistaan ja jatko-opintoaikeistaan.  Koulut olivat isoja, yli 1000 opiskelijaa, toisaalta ryhmäkoot eivät olleet Suomea suurempia, suunnilleen samankokoisia tai osin jopa pienempiä. Opiskelijat opiskelevat 4, 5 tai 6 vuotta ja lähinnä pisimpään opiskelevat jatkavat opintojaan yliopistossa. Erona siis Suomeen on varhaisempi karsinta ja eriytetty opiskelu nuorempana kuin meillä. Siirtyminen tasolta toiselle on periaatteessa mahdollista, mutta pidentää opiskelupolkua. Tasoryhmien lisäksi erona Suomeen on suuri määrä kansallisen tason testausta ja valvontaa.

Ryhmänohjaus oli pitkälti samanlaista kuin Suomessakin. Sen sijaan opinto-ohjausta antoi osa-aikainen ohjaaja, joka oli tavattavissa yksi tai kaksi kertaa viikossa. Muilta osin opetusmenetelmät ja pyrkimys eteenpäin tuntui olevan vähintään Suomen tasolla. Ilmiöpohjainen oppiminen, yksilön valinnat, vastuu ja itseohjautuvuus sekä opettajan roolin muutos luennoitsijasta ohjaajaksi tuntui olevan kova sana Alankomaissakin.

Opinto-ohjaaja Tuomas Raitio

Jätä kommentti