Pitäisikö minun mennä toksoplasmoositestiin?

On tärkeää tietää, että raskaana olevat naiset voivat tarttua toksoplasmoosiin vajaakypsennetystä lihasta, puutarhanhoidosta tai kosketuksesta kissojen kanssa. Siksi, jos olet raskaana, on parasta noudattaa hygieniaa ja turvallisia elintarvikkeiden käsittelymenetelmiä, käyttää käsineitä puutarhanhoidossa ja pestä kädet kissojen kanssa kosketuksen jälkeen.

Jos epäilet altistuneesi toksoplasmoosille, keskustele kätilösi tai lääkärisi kanssa, milloin ja sopiiko toksoplasmoositesti sinulle.

Milloin minun pitäisi tehdä toksoplasmoositesti raskauden aikana?

Jos sinulla on toksoplasmoosi raskauden aikana, terveydenhuollon tarjoaja voi useilla tavoilla tarkistaa, onko vauvasi tartunnan saanut: Amniocentesis. Lapsivesitutkimus (kutsutaan myös amnioksi) voi testata vauvan ympärillä olevaa nestettä infektioiden varalta. Voit tehdä tämän testin 15-20 raskausviikolla .

Onko sinulle tehty toksoplasmoositesti raskauden aikana?

Yhdysvalloissa raskaana olevia ihmisiä ei rutiininomaisesti seulota toksoplasmoosin varalta . Seulontasuositukset vaihtelevat muissa maissa. Terveydenhuollon tarjoaja voi tilata sinulle diagnostisen verikokeen, jos: Oireesi voivat johtua aktiivisesta toksoplasma-infektiosta.

Kuinka todennäköistä on saada toksoplasmoosi raskauden aikana?

Kuinka yleinen toksoplasmoosi on raskauden aikana? Mahdollisuuden saada toksoplasmoosi ensimmäistä kertaa raskauden aikana uskotaan olevan hyvin pieni . Vaikka saisit tartunnan ensimmäisen kerran raskauden aikana, tämä ei välttämättä tarkoita, että vauvasi on vaarassa.

Voiko sikiötä hoitaa toksoplasmoosista?

Pyrimetamiini ja sulfadiatsiini voivat hoitaa sikiön infektioita (diagnoosin raskauden aikana). Synnynnäistä toksoplasmoosia sairastavien imeväisten hoitoon sisältyy useimmiten pyrimetamiini, sulfadiatsiini ja leukovoriini yhden vuoden ajan.

Mitä tapahtuu, jos raskaana oleva nainen altistuu toksoplasmoosille?

Jos saat tartunnan, kun olet raskaana, veressäsi olevat loiset voivat kulkeutua istukan kautta vauvaasi. Toksoplasmoosiinfektio raskauden alkuvaiheessa voi aiheuttaa vauvallesi aivovaurioita ja maksan, silmän ja pernan häiriöitä .

Mistä tiedän, sainko toksoplasmoosin?

Toksoplasmoosin oireita ovat kuume, rauhasten turvotus ja lihaskivut . Useimmilla toksoplasmatartunnan saaneilla ei ole oireita. Jos ihmisille kehittyy oireita, ne alkavat yleensä 1–3 viikon kuluttua loiselle altistumisesta. Oireet kestävät yleensä 2-4 viikkoa.

Kuinka monta prosenttia vauvoista syntyy toksoplasmoosilla?

Se riippuu siitä, milloin olet saanut tartunnan. Riski loisen siirtymisestä äidistä sikiöön raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana (kun vauva on haavoittuvin) on suhteellisen pieni, 15-20 prosenttia .

Voitko saada toksoplasmoosin kissan tyhjästä raskauden aikana?

Koska kissojen on vaikea välittää toksoplasmoosia suoraan hoitajilleen, raskaana oleva henkilö ei yleensä saa tautia lemmikkikissastaan . Useat tekijät pitävät tällaisen tartunnan mahdollisuuden alhaisena: Ainoastaan kudoskystaa syövät kissat saavat tartunnan.

Kuinka todennäköistä on, että minulla on toksoplasmoosi?

Toksoplasmoosin aiheuttaa alkueläinloinen Toxoplasma gondii. Yhdysvalloissa on arvioitu, että 11 % 6-vuotiaista ja sitä vanhemmista väestöstä on saanut Toxoplasma-tartunnan . Eri puolilla maailmaa on osoitettu, että yli 60 % joistakin populaatioista on saanut toksoplasman.

Kuinka yleistä on saada toksoplasmoosi kissoista?

On erittäin epätodennäköistä , että kissasi saa sinut toksoplasmoosiin. Tautien torjunta- ja ehkäisykeskusten mukaan sinulla on paljon suurempi todennäköisyys saada tauti raa'an lihan syömisestä tai puutarhanhoidosta.

Miten varmistan, ettei minulla ole toksoplasmoosia?

Vältä käsittelemättömän veden juomista . Käytä käsineitä puutarhanhoidossa ja kaikissa kosketuksissa maaperään tai hiekkaan, koska se voi olla toksoplasmaa sisältävien kissan ulosteiden saastuttamaa. Pese kädet saippualla ja vedellä puutarhanhoidon tai maaperän tai hiekan kosketuksen jälkeen. Opeta lapsille käsienpesun tärkeyttä tartunnan ehkäisemiseksi.

Jätä kommentti