Kuinka monta ihmistä on tappanut lapamato?

Taeniasis, joka tunnetaan myös nimellä lapamatoinfektio, on useiden heisimatolajien aiheuttama tartuntatauti. On arvioitu, että heisimatotartunnan saaneita on yli 50 miljoonaa, joista suurin osa sijaitsee Afrikan, Aasian sekä Keski- ja Etelä-Amerikan kehitysmaissa.

Valitettavasti on raportoitu, että maailmanlaajuinen lapamatotartunta johtaa noin 50 000 kuolemaan vuodessa kystiserkoosiksi kutsutun sairauden vuoksi, jossa lapamato toukat asettuvat ihmiskehoon. Joissakin tapauksissa, lapamadon lajista riippuen, jopa tartunnan saaneen henkilön kuolema voi tapahtua.

Ennaltaehkäisevät toimenpiteet, kuten asianmukainen elintarvikkeiden käsittely, sanitaatio ja elintarvikerajoitukset, voivat auttaa suojaamaan lapamatotartunnalta.

Ovatko heisimadot iso juttu?

Suolistossa oleva lapamato aiheuttaa usein lieviä oireita. Kohtalaisia tai vakavia oireita voivat olla vatsakipu ja ripuli . Toukkien kystat voivat aiheuttaa vakavia sairauksia, jos niitä on ihmisen aivoissa, maksassa, keuhkoissa, sydämessä tai silmissä.

Mitä tapahtuu, jos sinulla on lapamato liian kauan?

Harvinaisissa tapauksissa lapamadon segmentit takertuvat umpilisäkkeeseen tai sappi- ja haimatiehyisiin. Infektio T. solium-heisimadot voivat johtaa ihmisen kystiserkoosiin, joka voi olla erittäin vakava sairaus, joka voi aiheuttaa kohtauksia ja lihas- tai silmävaurioita . Taenia saginata ei aiheuta kystiserkoosia ihmisillä.

Kuinka kauan teillä voi olla lapamato?

Hoitamattomana aikuiset heisimadot voivat elää isäntäkehossa jopa 30 vuotta. Niiden pituus vaihtelee, mutta ne voivat kasvaa missä tahansa 6-22 jalkaa.

Mikä on pisin koskaan löydetty lapamato?

Pisin ihmisestä koskaan poistettu lapamato oli 82 jalkaa pitkä , ja se poistettiin intialaisesta potilaasta. Mies oli valittanut vatsakipuja useiden kuukausien ajan ja hänellä oli anemia. Heisimato on loinen (Diphyllobothrium datum), joka voi elää ohutsuolessa ja jolla on kyky kasvaa nopeasti.

Saako lapamato harvinaista?

Heisimatotartunnat ovat harvinaisia Yhdysvalloissa . Kun niitä tapahtuu, niitä on helppo hoitaa. Usein ihmiset eivät ehkä tiedä, että heillä on lapamato-infektio, koska heillä ei ole oireita tai oireet ovat lieviä.

Voiko lapamato kestää vuosia?

Jotkut heisimadot voivat elää jopa 30 vuotta ja kasvaa jopa 30 jalkaa pitkiksi. Saatat kuulla terveydenhuollon tarjoajan viittaavan lapamato-infektioosi "taeniaasiksi". Tämä termi viittaa Taenia-suvun heisimadojen aiheuttamaan infektioon.

Saisinko tietää, onko minulla heisimatoja?

Jos sinulla on heisimatoja, sinulla ei ehkä ole mitään oireita . Saatat myös havaita oireita, kuten: pahoinvointi tai ripuli, vatsakipu, nälkä tai ruokahaluttomuus, väsymys ja heikkous, laihtuminen, vitamiinien ja kivennäisaineiden puutos ja heisimatosegmentit, jotka näkyvät suolen liikkeissäsi.

Ryömikö heisimato ulos?

Kun lapamadon osat katkeavat ja siirtyvät koiran ulosteeseen, ne voidaan nähdä ryömivän ulosteen pinnalla . Harvemmin segmenttejä nähdään liikkuvan koiran peräaukon ympärillä. "Kun lapamadon osat katkeavat ja kulkeutuvat koiran ulosteeseen, ne voidaan nähdä ryömivän ulosteen pinnalla."

Onko useimmilla matoja?

On arvioitu, että yli 1 miljardi ihmistä maailmassa on saastunut pinworms-tartunnan , ja ne ovat yleisin matotyyppi, joka tartuttaa ihmisiä Pohjois-Amerikassa. Lapset saavat yleisimmin tartunnan. Ne siirtyvät helposti lähekkäin asuvien ihmisten välillä.

Heiluttavatko heisimadot?

Saatat löytää heisimatosegmenttejä kiinni turkista lemmikkisi hännän alta tai millä tahansa pinnalla, jolla lemmikkisi on nukkunut. Osat ovat pieniä ja valkoisia ja muistuttavat riisinjyviä, paitsi että ne voivat heilua ja liikkua itsekseen , aivan toisin kuin riisinjyvät.

Jätä kommentti